10 вересня-день Борщу
#свято_щодня
В другу суботу вересня ми з вами святкуємо нове свято - день українського борщу
Український борщ — гарячий заправний суп, на яловичині та свинині, основою виступає буряк, який надає йому характерного червоного кольору. Історія борщу налічує понад 500 років. Не забувайте, що в класичний український борщ наприкінці обов'язково потрібно класти свіже свиняче сало, товчене з часником, сіллю та зеленню. Дати йому настоятися і лише тоді подавати.
В Україні борщ здавна вважався символом міцної родини: усі інгредієнти у полив'янім горщику, варяться, бурлять, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки одне одному, стають одним цілим – багатим, наваристим, густим.
Пропонуємо вашій увазі 5 фактів про борщ, яких ви точно не знали:
1. У давнину українці традиційно готували борщ на поминальний обід. Вважалося, що з парою від борщу відлітає до раю душа.
2. Існує понад 70 складених і описаних рецептів червоного борщу. Найскладнішим та найдорожчим вважається "Борщ київський". Бульйон для нього варять з яловичини, баранини та свинини, а окрім обов'язкових складників додають натуральний хлібний квас.
3. На Чернігівщині готують борщ з грибними "вушками" і називають його "переяславським".
4. На Житомирщині борщ має дві різновиди: "поліський" – з в'яленими в'юнами і грибами та "коростенський" – на сухофруктах.
5. Є на карті України регіон, у якому взагалі немає свого борщу, – це Закарпаття. Дуже рідко там варять борщ із самої лише картоплі та буряка, без капусти і називають його "львівським".
Любі наші підписники, якщо у вашій родині сьогодні вариться борщ, можливо поділитися з нами фото? 😁
Коментарі